Sport

๐ƒ๐ž ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐๐ž๐ฅ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐ฌ๐ฉ๐จ๐ซ๐ญ๐ž๐ง ๐ญ๐ข๐ฃ๐๐ž๐ง๐ฌ ๐ฃ๐ž ๐ณ๐ฐ๐š๐ง๐ ๐ž๐ซ๐ฌ๐œ๐ก๐š๐ฉ ๐Ÿ‹๐Ÿปโ€โ™€๏ธ

By 25 juli 2021No Comments

Op dit moment zit ik op bijna 24 weken van mijn zwangerschap. Het tweede trimester verloopt erg goed en ik heb nog voldoende energie om 4-5 keer in de week te sporten!

Ik begrijp dat niet iedereen een makkelijke zwangerschap doorloopt. Maar sporten kan wel een hele positieve bijdrage leveren aan je zwangerschap. En dit is waarom.

๐‹๐ข๐œ๐ก๐š๐ฆ๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐ฌ๐ญ๐ž๐ซ๐ค๐ž๐ซ

Door het trainen van je spieren, wordt je lichaam sterker en kan het beter omgaan met de veranderingen van de zwangerschap en het extra gewicht wat je meedraagt. Vervelende klachten zoals bekkeninstabiliteit, kun je verminderen of zelfs voorkomen door het trainen van de bekkenbodenspieren.

๐Œ๐ž๐ง๐ญ๐š๐š๐ฅ ๐ฌ๐ญ๐ž๐ซ๐ค๐ž๐ซ

Een zwangerschap kan stress en veel andere negatieve gevoelens met zich mee brengen. Sporten helpt jou bij het creรซren van een positieve mindset (dankzij het aanmaken van geluksstofjes zoals Serotonine en Endorfine), geeft je meer zelfvertrouwen en is een goede uitlaatklep!

๐„๐ž๐ง ๐ ๐ž๐ณ๐จ๐ง๐ ๐ค๐ข๐ง๐

Actief zijn tijdens de zwangerschap brengt ook veel voordelen mee voor je kindje, zoals een verlaagde rusthartslag van de foetus, verbetering in de levensvatbaarheid van de placenta, verhoogde vruchtwaterlevels en langere draagtijd. Ook ervaart de foetus meer rust en kan het kindje de bevalling beter verdragen.

๐๐ž๐ญ๐ž๐ซ ๐ฌ๐ฅ๐š๐ฉ๐ž๐ง

Door de zwangerschap, kun je slechter gaan slapen. Sporten werkt positief op jouw slaappatroon. Je slaapt rustiger en dieper, waardoor je meer uitgerust wakker wordt.

๐Œ๐ž๐ž๐ซ ๐„๐ง๐ž๐ซ๐ ๐ข๐ž

Over het algemeen zijn vrouwen tijdens de zwangerschap veel sneller moe en futloos. Door te bewegen en sporten, krijg je energie en door een verbeterde conditie, ben je minder snel buiten adem. Nu alleen nog even de energie vinden om te gaan sporten ๐Ÿ˜‰!

๐Œ๐ข๐ง๐๐ž๐ซ ๐ฅ๐š๐ฌ๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐ฏ๐จ๐œ๐ก๐ญ๐จ๐ฉ๐ก๐จ๐ฉ๐ข๐ง๐ 

Door beweging stimuleer je de bloedsomloop, wat helpt bij het afdrijven van overtollig vocht.

๐•๐ž๐ซ๐ฆ๐ข๐ง๐๐ž๐ซ๐๐ž ๐ค๐š๐ง๐ฌ ๐จ๐ฉ ๐ณ๐ฐ๐š๐ง๐ ๐ž๐ซ๐ฌ๐œ๐ก๐š๐ฉ๐ฌ๐๐ข๐š๐›๐ž๐ญ๐ž๐ฌ

Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Bij zwangerschapsdiabetes maakt het lichaam niet voldoende insuline aan, wat nodig is om je bloedsuiker goed te houden. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Naast voeding (suikerrijke producten laten staan en vooral kiezen voor de langzame koolhydraten), is beweging heel belangrijk voor het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel. Door beweging en sport wordt je bloedsuikerspiegel direct verlaagd, waardoor je geen extra insuline nodig hebt.

๐Œ๐ข๐ง๐๐ž๐ซ ๐š๐š๐ง๐ค๐จ๐ฆ๐ž๐ง & ๐ฌ๐ง๐ž๐ฅ๐ฅ๐ž๐ซ ๐ญ๐ž๐ซ๐ฎ๐  ๐ข๐ง ๐ฌ๐ก๐š๐ฉ๐ž

Door te sporten, zul je minder snel aankomen tijdens je zwangerschap. Daarnaast ben je ook sneller terug in shape na het bevallen. Hoe fitter het lichaam, hoe beter en sneller het herstelt van de bevalling.

๐Œ๐š๐ค๐ค๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ž๐ซ๐ž ๐›๐ž๐ฏ๐š๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐ 

Wanneer jouw lichaam fit blijft en in goede conditie verkeert, heb je een kleinere kans op een gecompliceerde bevalling. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die tijdens de zwangerschap sporten, sneller en makkelijker bevallen en ook sneller weer herstellen na de bevalling.

๐“๐ข๐ฉ๐ฌ ๐ฌ๐ฉ๐จ๐ซ๐ญ๐ž๐ง ๐ญ๐ข๐ฃ๐๐ž๐ง๐ฌ ๐ณ๐ฐ๐š๐ง๐ ๐ž๐ซ๐ฌ๐œ๐ก๐š๐ฉ

Sporten die goed aansluiten bij een zwangerschap zijn: yoga, fitness, zwemmen, tennis, hardlopen (tot het nog goed voelt).
Let op met: buikspieren trainen, te hoge intensiteit, oververhitting en plotselinge bewegingen

Begin al met sporten vรฒรฒr je zwangerschap! Begin je pas met sporten tijdens je zwangerschap, dan zou ik aanraden om tijdens de zwangerschap met een Personal Trainer aan de slag gaan die hier verstand van heeft. Of bijvoorbeeld groepslessen te doen die op zwangerschap gericht zijn.

Voel zelf aan wat je wel en niet kan. Ervaar je pijn of ongemak tijdens een bepaalde oefening, stop hier dan direct mee.

Ben je onder medisch toezicht, vraag jouw arts dan altijd eerst om advies over sporten.